Opremanje stambenog prostora
Future Home
Blog
subota, travanj 28, 2012
 

RASVJETA

 

Opisali smo vrste modula i njihovu namjenu. Ispričali smo nekoliko priča o elektroinstalacijama, podijelili nekoliko savjeta, i sad je vrijeme da postavimo opisano u prostor! U zamišljenom objektu prikazanom na slici 1 prikazat ću vam raspored ugradnje modularnih elemenata, način njihovog spajanja i opis funkcija koje obavljaju. Na slici 2 prikazano je povezivanje modula sa slike 1 na izvor napajanja i trošilo; pokušao sam nacrtati jednopolnu instalatersku šemu, no shvatio sam da bi laicima bila potpuno nerazumljiva i neshvatljiva! Stoga sam (neka mi struka ne zamjeri)  odlučio prikazati način povezivanja pomoću sličica!

Module (prekidače, utičnice…) i trošila označio sam brojevima i slovima; plavim brojevima i slovima označena su trošila, crvenim slovima označeni su moduli. Na slici 1 prikazan je raspored ugradnje grupa modula po prostorijama, dok je na slici 2 prikazana jako pojednostavljena spojna šema. Strujne krugove ću objašnjavati počevši od oznake trošila na slici 2.

123132

123132

1 – rasvjeta u kuhinjskoj napi i osvjetljenje radne površine. Rasvjetom se upravlja izmjenično – križnom linijom 11 – 12 – 13 – 14 – 15. Zašto toliko prekidača? Za početak – radi funkcionalnosti! Ako već ugrađujemo novu instalaciju smatram da bi funkcionalnost trebala biti u prvom planu! Stoga je poželjno podrobno razmotriti situaciju u svakoj prostoriji, vrijeme zadržavanja u njoj, naše navike i potrebe za upravljanjem instalacijama. Kuhinja je svakako „najprometnija“ prostorija jer se u njoj puno krećemo, konstantno mijenjamo djelovanje pa tako i potrebu za rasvjetom i slično. S druge strane, moduli su jeftini, zauzimaju malo prostora, a i utrošak vodiča ili kablova je neznatno veći. Stoga dobro razmislimo o vašim navikama i potrebama prije ugradnje.

Prekidač 11 nalazi se iznad radne plohe i služi za upravljanje rasvjetom radne plohe, kao i prekidač 13 koji se nalazi u blizini kuhinjske nape. Pošto se rasvjeta radne površine može izvesti niskopotrošnim LED svjetiljkama, a u većini slučajeva radnu površinu koristimo prilikom kuhanja, stoga sam povezao rasvjetu u napi i rasvjetu radne površine (prikazane samo jednim simbolom rasvjete – brojem 1) kao rasvjetu sa zajedničkim uključenjem. Prekidač 12 nalazi se uz kuhinjski prozor; pošto smo zamislili da prozor gleda prema ulici, bilo bi poželjno smo u stanju isključiti rasvjetu radne površine (i kuhinje i dnevnog boravka) u slučaju da želimo neopaženo proviriti kroz prozor. Možda vam to zvuči čudno ili nepotrebno, ali znatiželja je neki put jača od nas… Prekidač 14 je „glavni“ prekidač za kuhinju; pomoću njega uključujemo rasvjetu radne plohe prilikom ulaska u kuhinju, ili (češće) isključujemo rasvjetu kad izlazimo iz nje. Istovjetno značenje ima i prekidač broj 15, koji služi kao „centralni“ prekidač za svu rasvjetu kuhinje i dnevnog boravka. Najčešće ćemo ga koristiti prije izlaska iz boravka u hodnik, u slučaju da smo zaboravili isključiti rasvjetu radne površine prije izlaska iz kuhinje.

Vidimo da je raspored prekidača namijenjen smanjenju kretanja radi upravljanja rasvjetom; kuhinja je idealno mjesto za takav tip instalacije zbog raznovrsnosti potreba za rasvjetom.

2 – centralna rasvjeta kuhinje. U kuhinji je najizraženija potreba za kvalitetnom rasvjetom, stoga predlažem ugradnju više razmaknutih svjetiljki na strop. Kuhinjskom rasvjetom upravlja najviše prekidača: prekidač 11 na radnoj površini i prekidač 13 kraj nape su „antistresni“ prekidači – idealni su za situaciju u kojoj kuharica ne želi prekidati posao i odšetati do glavnog prekidača kako bi uključila rasvjetu kuhinje! Izvedbom prikazanom na slici 1 prekidači su uvijek negdje nadohvat ruke (zamislite da gledate utakmicu a supruga vas zamoli da ustanete iz naslonjača i uključite svjetlo u kuhinji, pa mi recite da li sam u pravu kad tvrdim da su navedeni prekidači „antistresni“?). Prekidači 12 i 16 su „znatiželjni“ prekidači; prekidač 16 može biti i nadohvat ruke iz naslonjača što rješava neželjene slučajeve opisane maločas. Prekidač 15 je, naglasili smo već, centralni prekidač dnevnog boravka i kuhinje. Pomoću njega (slika 1) pojedinačno upravljate rasvjetom kuhinje, radne površine i dnevnog boravka.

3 – rasvjeta dnevnog boravka. 12 i 16 već opisani „znatiželjni“ prekidači, uz što mogu biti i prekidači „za zaštitu od komaraca“ ako u sumrak otvorite prozor radi prozračivanja. (Možda komaraca i nema, ali osjetljiva supruga sigurno će navesti komarce kao razlog za gašenje svjetla). Prekidač 15 je centralni prekidač, dok prekidač 17 služi za gašenje rasvjete prilikom odlaska na terasu.

4 – rasvjeta terase. Prekidačima 17 i 18 upravljamo rasvjetom terase; nema smisla ugraditi rasvjetu na terasu ako ne ugradimo i vanjski prekidač (18). Namjena mu, uz klasično uključenje – isključenje može biti i „znatiželjni“ i „antistres“ i „antikomarac“ prekidač…

5 – rasvjeta u spavaćoj sobi. Nema potrebe za puno objašnjavanja, osim da se izmjenični prekidač 21 postavlja kraj vrata, a izmjenični prekidač 22 nadohvat ruke uz uzglavlje kreveta.

6 – „špur“ spavaća soba(5)  – hodnik (8) – kupaona (K). Pritiskom na prekidač 22 istodobno se uključuje rasvjeta u sobi, hodniku i kupaoni. Služi za pojednostavljenje drijemežnih noćnih posjeta WC – u. Istim prekidačem se navedena rasvjeta i isključuje.

7 – rasvjeta dječje sobe. Prekidač 31 je glavni prekidač, prekidač 32 je – rezerva u slučaju prenamjene. Naime, soba može služiti i za druge namjene, a pošto je blizu ulaznih vrata, prekidač je idealan za „znatiželjnu“ namjenu!

8 – rasvjeta hodnika. Prikazana je izmjenično – križna linija sa prekidačima postavljenim kraj svakih vrata; 42 dnevni boravak, 43 spavaća soba, 44 kupaona, 41 dječja soba i 45 ulazna vrata. Na taj način značajno pojednostavljujemo upravljanje rasvjetom hodnika.

9 – vanjska rasvjeta pred ulaznim vratima. Upravlja se prekidačima 45 (u hodniku) i 46 (vanjski prekidač) te „znatiželjnim“ prekidačem 32. U slučaju zvonjave na vratima u sitne noćne sate prekidačem 32 možemo uključiti vanjsku rasvjetu (9), i isključiti osvjetljenje sobe (7).

Napa se upravlja modulom 13 smještenim u blizinu nape zajedno sa prekidačima za rasvjetu kuhinje i radne površine. Elektromotorne rolete upravljaju se prekidačima kako prikazuje slika 2.

Dao sam tek nekoliko malih savjeta na što treba obratiti pažnju prilikom projektiranja instalacija; iako neke situacije zvuče smiješno i nepotrebno, svakako razmislite o njima. Navedena dogradnja nije pretjerano skupa, a sve njene prednosti uvidjet ćete kad započnete sa korištenjem.

 

RASVJETA U SLUČAJU NUŽDE – AUTOMATSKO UPRAVLJANJE RASVJETOM

 

Rasvjeta u slučaju nužde automatski se uključuje u trenu nestanka napona u gradskoj mreži. Svjetiljke mogu biti sa vlastitim napajanjem ili napajane iz uređaja za neprekidno napajanje (UPS – a). Slučaj 1 na slici 2 izveden je upotrebom modularnih svjetiljki za nuždu sa vlastitim izvorom pomoćnog napajanja (punjivim baterijama). Slučaj 2 – 4 su ugradbeni moduli – klasične LED svjetiljke.

123123

12313

U slučaju 1 (crni moduli 1 i 2) rasvjeta u slučaju nužde radi samostalno, i to samo za vrijeme nestanka električne energije. Slučaj 2 (bijeli moduli 3 i 4) je prikaz automatske (noćne) rasvjete upravljive putem luksomata – svjetlosne sklopke; u sumrak luksomat automatski uključuje rasvjetu, dok je u zoru isključuje. U slučajevima 1 i 2 možemo odabrati ili ugradnju rasvjete u slučaju nužde (slučaj 1) ili noćnu rasvjetu (slučaj 2), ili pak možemo ugraditi obje varijante (što, naravno, povećava broj ugradbenih modula). Međutim, možemo odabrati ili slučaj 3 ili slučaj 4; u tom slučaju NE UGRAĐUJU SE moduli prikazani u slučaju 1 ili 2.

Slučajevi 3 i 4 su slučajevi kombinirane rasvjete: noćna rasvjeta upravljiva putem luksomata i rasvjeta u slučaju nužde napajana iz UPS – a. Rasvjeta se uključuje u sumrak, a isključuje u zoru. No u slučaju nestanka električne energije noćna rasvjeta i dalje svijetli jer se napaja iz uređaja za neprekidno napajanje (UPS – a); u tom slučaju postaje rasvjeta za slučaj nužde. U bilo kojem slučaju uključenjem rasvjete upravlja luksomat kako se rasvjeta u slučaju nužde ne bi nepotrebno uključila po bijelome danu. Napominjem da se rasvjeta za nuždu u slučaju 1 uključuje pri nestanku električne energije bez obzira na doba dana.

Slučaj 4 je poboljšani način noćne rasvjete; naime, svjetiljke pod brojem 3 namijenjene su za cijelonoćnu rasvjetu (hodnik, okućnica), dok se svjetiljke pod brojem 4 isključuju u vrijeme podešeno u vremenskoj sklopki – timeru. Pošto u sobama i kuhinji nema potrebe za kontinuiranom rasvjetom tokom cijele noći, ona se uključuje u sumrak (putem luksomata) a isključuje u određeno doba noći putem timera. Postoji mogućnost i ručnog isključenja noćne rasvjete pod brojem 4 pomoću prekidača broj 5.

Na uređaj za neprekidno napajanje mogu se priključiti i crvene utičnice (6). One služe za priključenje računala. U slučaju nestanka električne energije računala nastavljaju sa neprekinutim radom. Crne utičnice spojene su na standardnu elektroinstalaciju.

Svjetiljka broj 2 je svjetiljka za slučaj nužde, ali se može izvaditi iz kućišta i postati ručna prijenosna svjetiljka! Savjetujem da je ugradite bez obzira na vrstu rasvjete koju odaberete.

Opisao sam samo nekoliko mogućnosti izvedbe automatske rasvjete i rasvjete za nuždu (panik rasvjete). U svakom slučaju razmislite o ugradnji nekoliko svjetiljki; ako već ne želite automatsku rasvjetu i rasvjetu za nuždu u prostorijama u kojima boravite, ugradite je na stubište; to je potencijalno opasno mjesto ako za vrijeme prolaska stepenicama iznenada ostanete u mrklom mraku.

 

ZVONO

 

12313

U većini slučajeva instalacija kućnog zvona sastoji se od tipkala (Ti – slika 5) ugrađenog kraj ulaznih vrata i zvona (7 – slike 3 i 5) smještenog negdje u hodniku. Poboljšanje navedene instalacije zamislio sam kroz tri slučaja (vidi slike 3 i 5): slučaj 1 prikazuje dva dodatna zvona smještena u dnevni boravak i spavaću sobu. Često se dogodi slučaj da zbog buke ili tvrdog sna ne čujemo zvonjavu zvona u hodniku; na ovaj način povećali smo čujnost zvona. No u slučaju još tvrđeg sna ili slušanja glazbe pomoću slušalica ne pomažu nam ni dodatna zvona; slučaj 2 je rješenje za taj problem! Naime, paralelno zvonima u dnevnom boravku i spavaćoj sobi dodane su LED svjetiljke, koje zasvijetle u trenutku pritiska na taster zvona. Bljeskanje tih svjetiljki sigurno ćemo zapaziti, pogotovo u polumraku.

Slučaj 3 je namijenjen upravljanju dodatnim zvonima putem slobodnog kontakta dirigirane potrošnje; ona je aktivna u vrijeme niže tarife („jeftine struje“) između 22:00 i 8:00 sati. Za vrijeme niže tarife možemo uključiti ili isključiti rad dodatnih zvona, ovisno o odabranom kontaktu dirigirane potrošnje. U slučaju dnevnog rada pomoćna zvona su u funkciji samo po danu, a u slučaju noćnog rada zvona su u funkciji samo po noći. Na taj način prilagođavamo rad pomoćnih zvona našim potrebama i navikama.

 

UTIČNICE I RASVJETA – POBOLJŠANJA

 

Kao prvi savjet naveo bih ugradnju utičnica (slika 6 – 1) pokraj svih vrata sa unutarnje strane prostorija. Naime, utičnica pokraj vrata gotovo nikad se ne prekriva namještajem i uvijek je pristupačna za priključenje uređaja koji nam povremeno trebaju: usisivač, električni alat, punjači baterija… Također bi preporučio ugradnju barem jedne utičnice u hodnik, kao i nekoliko utičnica uz krevet u spavaćoj sobi (idealne za punjače mobilnih uređaja). Razmislite i o ugradnji neiskorištene trofazne utičnice!

12313

231231

Slučaj 1 na slici 6 i 7 prikazuje dirigiranu potrošnju – priključke za električnu grijalicu vode (bojler) u kupaoni i u kuhinji, te utičnicu za npr. električnu grijalicu u dječjoj sobi. Izvedbom dirigiranog upravljanja velikih potrošača električne energije moguće je ostvariti značajne uštede (zbog rada navedenih uređaja samo za vrijeme niže tarife). Na dirigiranu potrošnju moguće je priključiti sve velike potrošače – termoakumulacionu peć, perilice, pećnice…

Slučaj 2 prikazuje slučaj posebnog upravljanja instalacijama – u ovom slučaju vanjskih utičnica (3). Naime, vanjske utičnice predstavljaju opasnost od „krađe“ struje za vrijeme naše odsutnosti; zaštita takvih utičnica putem prekidača u objektu ovisi o našoj zaboravljivosti. Zbog toga je puno sigurnije izvesti upravljanje vanjskim utičnicama pomoću prekidača sa bravom (4). Naime, postoji nekoliko tipova prekidača: sa vađenjem ključa u uključenom položaju i sa blokiranjem ključa u uključenom položaju. U drugom slučaju za vrijeme rada priključaka ne možemo izvaditi ključić iz bravice; primorani smo isključiti prekidač kako bi ključić izvadili iz brave i pospremili na sigurno. Na taj način može se izvršiti zaštita bilo kojeg dijela instalacije.

Slučaj 3 je skup modula za uštedu električne energije (5); naime, strujni senzor kontrolira potrošnju uređaja priključenog na narančastu utičnicu. U trenutku gašenja dotičnog uređaja strujni senzor putem releja isključuje napajanje crnih utičnica i uređaja priključenih na njih. Sklop je pogodan za priključenje računala sa komponentama, TV prijemnika sa komponentama i slično.

Slučaj 4 je prikaz modula za daljinsko upravljanje rasvjetom ili elektromotornim roletama pomoću daljinskog upravljača. Moduli za upravljanje rasvjetom ili roletama mogu se upravljati i ručno pomoću ugrađene tipke. Moguć je spoj klasičnih prekidača i modula za daljinsko upravljanje u izmjenične i križne linije. Na slici 6 pod brojem 6 prikazana je grupa modula za upravljanje rasvjetom u dnevnom boravku i na terasi, broj 7 je upravljanje rasvjetom kuhinje, rasvjetom radne površine i roletama u kuhinji, dok su pod brojem 8 prikazana dva modula za upravljanje roletama u dnevnom boravku. Daljinskim upravljačem moguće je upravljati sa 14 modula.

Slučaj 5 (9) je prikaz centralnog upravljanja rasvjetom: grupa prekidača nalazi se u hodniku blizu ulaznih vrata. Izvedeni su kao izmjenični prekidači u izmjenično – križnim linijama prostorija čijom rasvjetom upravljaju. Osvjetljenje prekidača izvodi se paralelno sa rasvjetom – na taj način prilikom izlaska iz objekta znamo da li je rasvjeta u prostorijama isključena. U slučaju rada rasvjete jednostavno je isključimo na prekidaču centralnog upravljanja rasvjetom.

Slučaj 6 su dva IC senzora (10) ugrađena na nasuprotnim zidovima hodnika. Služe za automatsko uključenje rasvjete u momentu našeg prolaska hodnikom. Mogu se podesiti za rad od nekoliko sekundi što je sasvim dovoljno za prolazak; u slučaju duljeg zadržavanja senzori reagiraju tako dugo dok se krećemo. Moguće je izvršiti i regulaciju osjetljivosti kako se ne bi uključili za vrijeme osvjetljenja hodnika dnevnom svjetlošću. Vrlo su praktični i pouzdani, ali u slučaju ugradnje na stubište podesite vrijeme rada na nekih tridesetak sekundi, kako ne bi ostali u mraku krećući se stepenicama.

Slučaj 7 (11) je prikaz IC senzora za uključenje vanjske rasvjete.

Poboljšanja ima bezbroj! Pokušao sam smjestiti u prostor samo neke ideje koje su već ranije bile opisane, ili će biti opisane u kasnijim poglavljima. Razmotrite ih detaljno, i bez žurbe; nakon puštanja električne instalacije u pogon i najbolja ideja mogla bi postati beskorisna!

 

MULTIMEDIJA I REZERVNE INSTALACIJE

 

Instalacije slabe struje (antenska, telefonska, optički kablovi…) standardne su instalacije u svakom domu, i tu ne treba puno pričati. Možda samo da spomenem: priključke na antenski sustav i telefonsku liniju obavezno ugradite u više prostorija kao što su dnevni boravak, spavaća soba, radna soba, hodnik itd. Naime, ako ne izvedete završnu montažu priključnih modula, instalacije su ipak u funkciji i spremne su za upotrebu.

12313

Međutim, zbog potreba kasnijih adaptacija i dogradnji učinite slijedeće: ugradite rezervnu instalacionu cijev (zelena boja – slika 8) između telekomunikacijskog priključnog mjesta (TK) i glavnog antenskog razvoda (ANT). Dotična cijev neka ima odvojak prema razvodnom ormaru (RO) i po kuhinjskom zidu sa kuhinjskim elementima (vidi „Kuhinja“); na taj način osigurali ste prolazna mjesta za kasnija kabliranja u slučaju dogradnje. Također postavite cijev između multimedijalnog centra i računala, ako nisu jedno do drugog; iako su RCA utičnica i USB utičnica povezane kabelom (narančasti kablovi između računala i multimedijalnog centra), na taj način ste osigurali prolaz za naknadna kabliranja.

Što se tiče surround priključaka, postavite kablove u zid od multimedijalnog centra i priključnica za zvučnike (četiri priključka u dnevnom boravku). Na taj način izbjegli ste smještaj kablova po podu, ispod tepiha, zabijanjem čavlićima i slično.

Što se tiče energetskog dijela instalacije postavite rezervne instalacione cijevi (crvena boja na slici 8) između razvodnog ormara (RO) i dvorišnog zida, zatim učinite prsten oko hodnika od prazne instalacione cijevi povezane sa razvodnim ormarom, jednu cijev postavite na kuhinjski zid gdje će biti smješteni kuhinjski elementi a preporučuje se i postavljanje rezervne cijevi u kupaonu. U slučaju katnice postavite praznu cijev između razvodnog ormara i katnog razvoda. U slučaju dogradnje radovi na postavljanju novih kablova biti će svedeni na minimum. Nemojte zaboraviti učiniti kvalitetnu foto – dokumentaciju o izvedenim radovima!

LEGENDA:

-          Rezervna instalaciona cijev

-          Rezervna telekomunikacijska i multimedijalna cijev

-          Telefonska linija

-          Antenska instalacija

-          Surround i audio instalacija

 

ELEKTRONSKI MODULI

 

Ulazimo u opis najsvestranije skupine modula – elektronskih modula za upravljanje i nadzor. Iako su moduli znatno složeniji od ranije opisanih, još uvijek se nalazimo u području klasičnih (modularnih) instalacija.

13123

3123

12313

Pod brojem 1 i 2 na slikama 9 i 10 prikazani su detektori plina i ugljičnog monoksida (CO). Zajedno sa elektromagnetnim ventilom koji se ugrađuje na plinovod (3) sačinjavaju tehnički alarm za nadzor pojave opasnih plinova u prostoriji. U slučaju istjecanja plina javlja se zvučni alarm u svim prostorijama u kojima su ugrađene modularna zvona – zujalice (5). Iako detektori imaju ugrađen zvučni alarm, dodavanjem (vrlo glasnih) zujalica u prikazan sustav tehničke zaštite višestruko povećavamo čujnost alarmnog sustava. Prilikom uključenja zvučnog alarma elektromagnetni ventil (3) istodobno zatvara dovod plina u plinsku instalaciju kuhinje. Na slici 4 prikazan je detektor dima; u slučaju požara služi za uključenje zvučnog alarma. Naravno, postoji i mogućnost povezivanja sa elektromagnetnim ventilom za zatvaranje plinovoda. Napomena: plinski i CO senzori ugrađuju se što bliže podu prostorije, dok se požarni alarm ugrađuje što bliže plafonu.

Od broja 6 do broja 9 prikazani su moduli sa displejima. Broj 6 je elektronski termostat sa regulatorom ventilatora za upravljanje klimatizacijskim uređajem. Iako je moguće izvesti regulaciju grijanja i hlađenja putem jednog termostata, postoje namjenski termostati (i načini povezivanja) isključivo za upravljanje klimatizacijom; na taj način ostvaruje se preciznija i kvalitetnija regulacija temperature u prostoriji tijekom ljetnih mjeseci. Pod brojem 7 i 8 lijevo prikazani su elektronski termostati sa timerom za upravljanje grijanjem; jedan se nalazi u dnevnom boravku (glavni termostat na kom se podešava tjedni režim rada grijanja) i termostat (8) ugrađen u spavaćoj sobi. Programiranje termostata (a samim tim i rada centralnog grijanja) prepustite stručnoj osobi.

Pod brojem 8 desno prikazan je – sat sa budilicom, dok je brojem 9 označen timer za upravljanje dirigiranom potrošnjom.

Broj 10 je modul za vremensko uključenje rasvjete. U ovom slučaju služi za vremensko uključenje ventilatora u kupaoni. Može se podesiti za vrijeme rada do nekih desetak minuta, što je sasvim dovoljno za prozračivanje kupaone (češće se upotrebljava za ventilaciju zahoda). U ovom slučaju rad ventilacije započinje pritiskom na tipku ugrađenu na modul ili tipkalom postavljenim uz WC školjku i spojenim na modul.

Pod brojem 11 prikazana je zaštitna utičnica sa zaštitnim (izolacijskim) transformatorom, namijenjena isključivo za priključenje električnog brijaćeg aparata.

Na slici 11 prikazan je centralni audio – sustav; sastoji se od centralne jedinice (12) na koju se priključuje izvor zvuka putem RCA konektora, zatim lokalnog (kontrolnog) modula (13) i zvučnika. Centralni audio – sustav razmješten je po čitavom objektu; podešavanje glasnoće moguće je u svakoj prostoriji zasebno. Zbog ugrađenih mikrofona audio – sustav može idealno poslužiti za međukomunikaciju.

Sa elektronskim modulima (elektronskim jedinicama) završavamo opisivanje sustava elektroinstalacija izvedenih pomoću modula. Nadam se da ste uvidjeli prednost i široko područje namjene modularnih elemenata. Ako ste u nedoumici odabira između klasične i modularne instalacije, svakako odaberite modularnu; prije ugradnje posavjetujte se sa stručnim osobama, razmislite o poboljšanjima u odnosu na korištenje dosadašnjih instalacija i vjerujte mi, biti ćete iznimno zadovoljni novim mogućnostima i estetikom ugrađenih modularnih elemenata.

 

UGRADNJA MODULA – PITANJA I ODGOVORI

 

123123

Pitanje prvo: da li je materijal za ugradnju (instalacioni materijal)  identičan za sve vrste modula? Odgovor je: ne. Ugradbeni materijal dijeli se na ugradbene (razvodne) PVC kutije koje se mogu ugraditi u i na zid. U principu su univerzalne, ali samo u okviru jednog proizvođača. Materijal za montažu modula (okviri za montažu modula i ukrasne maske – slika 1) univerzalan je samo u okviru jedne linije (serije) proizvoda. Pri nabavi materijala potrebno je posvetiti pažnju ispravnom odabiru montažnih elemenata.

13123

Pitanje drugo: mogu li se moduli ugraditi na vanjske zidove? Odgovor je: mogu. Vanjska ugradnja modula vrši se u posebne nadžbukne i podžbukne kutije sa poklopcem sa izvedbom zaštite IP55 (slika 2). Jedino ograničenje za ugradnju modula je minimalna radna temperatura – neki moduli ne smiju se izlagati temperaturi manjoj od točke smrzavanja.

1231231

Pitanje treće: Može li se modularnim elementima opremiti katni razvodnik? Odgovor je: može! Naime, u slučaju udaljenosti dijela instalacije (kat, podrum, potkrovlje, garaža…) izbjegavanje mnogostrukog kabliranja izvodimo izvedbom lokalnih (katnih) razdjelnika (razvodnih ploča i ormarića). No, ako smo pristalica jednoobraznosti i želimo izbjeći vizualno odstupanje tipskog razvodnog ormarića, u tom slučaju možemo ugraditi razdjelnik sa modularnim elementima (slika 3). Postoji više tipova zaštitnih modula (nosača rastalnih osigurača, automatskih osigurača i kombiniranih zaštitnih sklopki) koje bez problema i sukladno sa propisima možemo iskoristiti kao lokalnu zaštitu dijela instalacije.

Na slici sam prikazao modularni element sa 6 modula: KZS sklopka 10A/10mA te 5 automatskih osigurača od 10 i 16 A.

13123

Pitanje četvrto: mogu li se moduli ugraditi u klasičan razvodni ormarić (sa DIN nosačem – šinjom)? Odgovor: mogu! U ponudi su posebni adapteri (vidi sliku 4) za ugradnju modula u klasične razvodne ormariće i ploče. Pomoću njih ugradnja je vrlo jednostavna i omogućuje znatno veću funkcionalnost razvodnih ormarića.

123123

Pitanje peto: mogu li se za BUS linije upotrijebiti obični kablovi? Odgovor je: nikako! Upotrijebite samo originalne kablove (slika 5). O njima ovisi ispravan rad sustava, ali i garancijski uslovi. Originalni kablovi nisu skupi, namijenjeni su isključivo za tu namjenu i moja je preporuka da u ni u kojem slučaju ne ugrađujete kablove drugih proizvođača!

13123

Pitanje šesto: može li se signalna rasvjeta na prekidačima izvesti na više načina? Odgovor: može. U većini slučajeva signalne žaruljice u nekoliko boja prodaju se odvojeno i umeću u module za vrijeme montaže (slika 6). Signalizacija se može izvesti kao neprekidna rasvjeta, zatim rasvjeta samo kad je prekidač uključen, rasvjeta samo kad je prekidač isključen, a može se izvesti i signalna rasvjeta preko luksomata, UPS – a…

13123

Pitanje sedmo: može li se ugraditi linija sa regulatorom intenziteta osvjetljenja (dimerom) sa uključenjem na više mjesta? Odgovor je: može. Postoje dvije moguće izvedbe: sa dimerom izvedenim kao klasična izmjenična ili križna linija s tim da se početni izmjenični prekidač zamijeni dimerom (slika 7 gore). Druga izvedba je regulacija sa uključenjem pomoću neograničenog broja tipkala, s tim da se regulacija vrši na MASTER (glavnom) dimeru (slika 7 dolje). U tom slučaju može se dodati i neograničen broj SLAVE (izvršnih, tj. pomoćnih) modula na koje se priključuju ostale svjetiljke. U slučaju automatizacije ugrađuju se posebni namjenski moduli za regulaciju intenziteta osvjetljenja.

123

Pitanje osmo: mogu li se modularni elementi ugraditi na stol? Odgovor je: mogu. Na slici 8 prikazane su kutije za stolnu montažu modula. Namijenjene su za ugradnju prekidača, utičnica, nadzornih jedinica i sl. Idealne su za kancelarijske i veće poslovne prostorije. 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________

 
futurehome @ 00:06 |Isključeno | Komentari: 0
Arhiva
« » lis 2016
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Index.hr
Nema zapisa.